SİVİLCE (AKNE) PROBLEMİ

04-01-2023 16:10
SİVİLCE (AKNE) PROBLEMİ

Sivilce (Akne) Problemi

 
Değerli Okuyucular;
 
Cildinizde görmekten oldukça rahatsızlık duyduğunuz Akne yani sivilce probleminden bahsedeceğimiz bu yazımızda…
 
Akne, derimizde bulunan kıl folikülündeki (kese) yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde, bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Bu yağ normal olarak bir kanal ile deri yüzeyine geçer. Aknede bu kanal aşırı yağ birikimi ve dökülmüş keratin hücreleri (keratonosit) ile tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır.
 
Bu madde birikimi nedeni ile acnes adlı normal deride bulunan oksijensiz (anaerob) bir bakteri burada üremeye ya da koloni yapmaya başlar. Bu bakteriler, yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları bir takım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açarlar.
 
Peki bu süreçte neler yapmalıyız?
Önceklikle beslenmemize önem vermeliyiz. Daha az yağlı yiyecekler tüketmeliyiz. Hatta yaptığım araştırmaların birinde bir çalışmada un ve şekeri azaltmanın akne lezyonlarında sayısında azalma olduğu gözlenmiş. O nedenle daha çok kepekli unla yapılmış gıdaları tüketmek ve şekeri en aza indirmek faydalı olacaktır. Bunun yanında cilt yenileyici gıdaları beslenmenize eklemeniz akne tedavisine yardımcı etkenlerden olacaktır.
 
A vitamini ve çinko içeren gıdalar cilt yenileyici etkileriyle gıda takviyesi olarak tüketebilirsiniz. (Hamile ve emziren bayanlar kullanmamalıdır) veya bu maddeleri içeren gıdaları tüketmeniz faydalı olacaktır.
 
A vitamini yönünden zengin besinler: Havuç, yumurta, brokoli, ıspanak, 
Bol miktarda A vitamini tüketmeniz haricen kullandığınız A vitamini içeren preparatlar kadar etkili. Bu anlamda havuç, yumurta, brokoli, ıspanak ve yeşil yapraklı sebzeler Vitamin A yönünden zengin gıdalar.
 
Bunun dışında günlük cilt temizliğimizee mutlaka önem vermeliyiz. Bu anlamda sabah akşam cildimize uygun temizleyici ürünler kullanmak ve cildimizin nem dengesini düzenleyecek kremleri kullanmak gerekli.
 
Evet cilt bakımımızı yaptık, beslenmemize dikkat ettik ancak cildimizde hala sivilcilerimiz var. Ne yapmalıyız?
 
Bu durumda doğanın şifalı elini tutmanın zamanı gelmiştir.
Yapılan çalışmalarda Çay ağacı yağı içinde bulunan aktif maddelerin akneye sebep olan bakterilere karşı etki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında danışanlarıma da önerdiğim ve olumlu sonuçlar aldığım Çay ağacı yağını cildinizi temizleyip kuruttuktan sonra pamuğa 1-2 damla damlatıp aknenin oluştuğu bölgeye sürünüz ve cildinizde bekletiniz. Cildinizde sivilcelerin zamanla yok olmaya başladığını göreceksiniz. Ancak şu uyarıyı yapmak isterim: Piyasada bulunan Çay ağacı yağlarından kaliteli olanlarını tercih etmeniz olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
 
 

Herhangi bir sorunuz olması durumunda bize iletisim@botanikecza.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Sağlık ve Esenlikle dolu günler dileriz.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.